23 mar. 2014

PLACINTA CU CIUPERCI

Umplutura: 
1 kg de ciuperci (comestibile ;)) ! )
1 ceapa potrivita
1 ardei iute (bulgaresc)
2 ardei capia
o legatura de marar si una de patrunjel

cimbru
piper, sare dupa gust
2 catei de usturoi

Nimic greu de realizat, toate se calesc in ordinea in care au fost enumerate, se scade foarte bine, cu mentiunea ca usturoiul sa fie adaugat ultimul, moment in care se ia tigaia de pe foc. Cind compozitia se raceste se adauga un ou.

Pentru aluat eu am folosit urmatoarea reteta, dar fiecare poate apela la oricare alta i se pare mai potrivita, sau stie cel mai bine sa o faca.

Faina: 476 gr.
Sare: 10 gr.
Maia salbatica 100% hidratare: 143 gr.
Lapte integral: 286 gr.
Zahar: 14 gr
Unt: 57 gr.
+ Unt: 200 gr

Se face un aluat cu toate ingredientele mentionate (inafara de cele 200 de gr. de unt), pe care il lasam 20 min. la frigider.
200 gr. de unt lasat la temperatura camerei se va aplica pe aluatul obtinut urmind impaturiri succesive ca la aluatul frantuzesc....cu cit mai multe cu atit mai bine...eu am facut cca 6 impaturiri.

Dupa o noapte si o dimineata alocate obtinerii aluatului, acesta se intinde (cca. 5mm grosime), se aseaza umplutura o parte in mijloc, apoi restul circular, se intinde o a doua foaie pe care am asezat-o deasupra, fixind-o in mijloc cu o cana, si lipind-o pe margini apasind cu furculita.
Se taie razant, se intorc spre dreapta sau stinga fasiile taiate, se unge cu ou si se presara seminte de susan. (dupa gust..se poate si fara)

Tips: aluatul (prima foaie) se intinde direct pe o foaie de copt bine infainata, dupa care se pune in tava de la cuptor in care placinta urmeaza sa fie coapta. Restul operatiunilor vor avea loc direct in tava. Pentru o rasucire perfecta, recomand ca inainte de intoarcerea fasiilor, placinta astfel aranjata sa mai stea la frigider inca 30 de minute. Aluatul se va mai intari, iar fasiile se vor intoarce fara a demola continutul...
Succes...e tare buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu